Френски министър подаде оставка след скандал

Бюджетният министър Жером Каюзак е притежавал сметка в швейцарската банка UBS, която не е декларирал пред френските власти

132 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Френският министър, отговарящ за бюджета на страната, Жером Каюзак подаде оставка, предаде ВВС. Причината е тайна сметка в швейцарската банка UBS, която министърът не е декларирал пред френските власти.

Скандалът се разрази през януари 2013 г., когато френският сайт за журналистически разследвания Мediapart публикува запис на разговор, в който Каюзак казва, че се притеснява от това, че „UBS не е от най-скритите банки”. В публикацията на медията се казва още, че сметката е открита през 2000 г., а през 2010 г. Каюзак е пътувал до Швейцария, от където е прехвърлил средствата в Сингапур чрез сложна финансова схема.

Първите резултати от разследването на френските власти стават известни в деликатен момент, когато бюджетният министър започна серия от срещи с останалите министри. На тях управляващите трябва да обсъдят бъдещите икономии с оглед намаляване на бюджетния дефицит, който за поредна година се очаква да надвиши законоворегламентирания от Европейския съюз 3-процентов праг. 

Подкрепи Economic.bg