Френски туроператори с интерес към България

През миналата година страната ни е била посетена от близо 180 хил. французи

Президентите на 16 от най-големите френски туристически оператори бяха приветствани снощи с "Добре дошли" от зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. 

"През последните години търговско-икономическите отношения между България и Франция се развиват положително и съществуват перспективи за тяхното задълбочаване, включително в туризма", подчерта зам.-министър Маринов. Франция заема едва 13-о място сред водещите чуждестранни инвеститори в България и шесто по стокообмена ни със страните от ЕС, което не съответства на потенциала в нашите делови контакти. През последните 2 години нови френски инвеститори проявиха интерес към страната ни и откриха представителства тук.

"Франция е приоритетен пазар за България в областта на туризма", каза още Маринов. "През миналата година страната ни е била посетена от близо 180 000 френски туристи. В новата бранд стратегия за сектора приоритет е представянето на България като целогодишна туристическа дестинация чрез специализираните форми на туризъм. Френските туристи предпочитат офертите за културен, СПА и балнео, еко и селски туризъм и затова МИЕТ полага усилия за по-мащабното им популяризиране пред френските делови среди, организации и граждани", допълни Маринов.

Гостите ще останат в България до 7 юни. Тяхната визита е организирана от авторитетното френско туристическо B2B списание Univers des voyages. То е инициатор на т.нар. „Пътуване на президентите” - едно от най-значимите събития за професионалистите в бранша във Франция. Всяка година топмениджърите на най-големите френски туроператори пътуват съвместно до една държава и се запознават с туристическите й дадености, продукти и пазари.

Тази година интересът им е насочен към България. Обиколката включва основно София, Варна, Балчик и ще бъде проследена от екип на Univers des voyages. Включени са посещения също в храм-паметника „Александър Невски“, Аладжа манастир, двореца „Евксиноград“, Ботаническата градина и Двореца в Балчик. Програмата предлага още сафари с джипове, разходка с ветроход, дегустация на традиционни ястия и напитки, фолклорни и музикални програми и др. 

Коментари: 0