Френският премиер едва прокара икономиите за €50 млрд.

Планът на Манюел Валс се ползва със слаба парламентарна подкрепа като "твърде прибързан и драстичен"

Крехка победа

Автор: Николай Марченко

Новият френски премиер Манюел Валс с големи трудности успя да получи подкрепата на парламента при гласуване на плана за драстични бюджетни икономии на 50 млрд. евро, информира радиото France Internationale (RFI).

По време на гласуването в Националното събрание 41 депутат от социалистите се въздържаха, а против се оказаха фракциите на Левия фронт и „Зелените”.

Въпреки че гласуването имаше само препоръчителен характер, Манюел Валс го призна за „решаващо”. Подкрепена инициативата му бе обаче само от 265 гласове „за” при 232 – „против” и още 67 – „въздържал се”.

Критиците на „финансовата стаблизация” на министър-председателя Валс смятат, че са „твърде прибързани и драстични” мерките за свиване на разходи с 50 млрд. до 2017 г.

Мерките обаче са наложителни за свиването на бюджетния дефицит на Франция до европейската норма от 3% към БВП до 2015 г. Планът предвижда свиване на разходите за социално и медицинско осигуряване и замразяване на социалните плащания.

Програмата за финансовото стабилизиране предвижда и свалянето на данъците за бизнеса с 40 млрд. евро и данъчни стимули за редовни данъкоплатци с още 5 млрд. евро.

Опозицията от Съюза за народното движение разкритикува плана на Валс, заради липсата на „структурни реформи”. Според тях планът е дори нереализуем, тъй като предвижда само временна мярка за ограничаването на ръста на бюджетните разходи. 

Коментари: 0