Г-20 подкрепя икономическата политика на Япония

Все още е рано да се очаква бърз растеж на долара срещу йената

104 ~ 3 мин. четене

Йената падна след коментари на финансовия министър на Япония Таро Асо, че страната му не среща опозиция от Г-20 по отношение на позицията заета от ЯЦБ за агресивни стимули насочени към преборване на дефлацията. Думите на Асо облекчиха опасенията, че смелите монетарни облекчения, които доведоха до срив на йената до 4-годишно дъно срещу долара през миналата седмица, могат да доведат до критика по време на срещата на Г-20.

Долар/йена се търгува на 98.43, докато евро/йена е на 128.61. По-рано през седмицата САЩ поставиха Япония под наблюдение и по-специално нейната икономическа политика, за да се провери дали не е насочена към девалвиране на йената с цел спечелване на конкурентно предимство.

Въпреки последните развития обаче в момента не може да се очаква бърз растеж на зелените пари срещу йената, а по-скоро другата седмица, когато срещата на Г-20 вече ще е отминала. Тя се провежда вчера и днес и прогнозите са да завърши с потвърждение на ангажиментите от февруари, когато бяха избягвани коментари за конкурентни валутни девалвации.

Екстремните монетарни стимули на ЯЦБ, които бяха разкрити в началото на април, доведоха до вълни от продажби на йената, което помогна на долара да скочи миналата седмица до 4-годишен връх от 99.95 йени. Йената обаче се стабилизира тази седмица заради подновените опасения за световния растеж, които накараха инвеститорите да намалят късите си позиции в нея.

Сред най-големите губещи през изминалата седмица бяха високодоходните валути като австралийския долар, който попадна под натиск заради страховете за растежа в Китай, който е най-големия експортен пазар на Австралия. Валутата се котира на 1.0315 срещу американския си съименник, което представлява спад за седмицата от 1.8%, който пък е най-големия след месец октомври.

Данни за капиталовите потоци в Япония показаха, че японските инвеститори този месец вместо да се втурнат към чуждите активи по-скоро са репатрирали средства от чужбина. Все пак анализаторите очакват японските инвеститори в крайна сметка да започнат да купуват активи в чужбина. В рамките на Г-10 и нововъзникващите пазари има места, където японските инвеститори ще получат по-голяма доходност отколкото у дома дори и напълно да хеджират валутния риск.

Златото се радва на известни покупки от физическия сектор

Златото нараства днес при предпазлива търговия, но се насочва към четвърта поредна седмица на загуби след огромните разпродажби преди дни, които разтърсиха доверието на инвеститорите към обичайно предлагащия сигурност актив.

Жълтият метал в момента преживява търсене от физически купувачи и предлагане от инвеститори, които съкращават позициите си при нарасналите тревоги за продажби от централните банки и изгледите за спад на инфлацията. Цената днес скочи до 1397 долара за тройунция.

Рязкото поевтиняване на цените през последните дни доведе до покупки на златни монети и кюлчета. Това дава надежди, че като отмине паниката златото може да възвърне около 100-150 долара от загубите и да навлезе в рейндж на търговия между 1400 и 1550 долара за тройунция. Ключов фактор за това ще е връщането на инвеститорите към златните фондове за търговия. Активите на най-големия в света SPDR Gold Trust в момента са на най-ниски нива за последните три години.

Златото пренебрегна напрежението на корейския полуостров, тъй като инвеститорите са все по-убедени, че Федералния резерв скоро ще сложи край на програмата си за покупки на облигации, което ще намали инфлационния натиск. През октомври миналата година златото скочи до 11-месечен връх след съобщение от ФЕД, че ще предприеме трети рунд на агресивни икономически стимули, което тогава породи опасения, че печатането на пари от централната банка ще повиши инфлацията.

Плановете на Кипър да продава част от златните си резерви, за да събере около 400 милиона евро, доведоха до спекулации, че другите задлъжнели европейски икономики могат да последват този пример.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg