Гарантират обезщетенията за организирани туристи

Между 3 и 7 пъти скача полицата „професионална отговорност” за туроператорите

6394 ~ 1 мин. четене

500 000 лева ще бъде минималният праг , който се въвежда за застраховката "професионална отговорност" на туроператорите, които организират пакетни почивки и екскурзии с включен чартърен полет. Неговото въвеждане се прави с промени в Наредбата за задължително застраховане, която правителството ще приеме във вторник.

Целта е да се гарантират обезщетенията на туристите при неосъществено по различни причини пътуване. Размерът на полицата ще зависи от декларирания оборот от туроператора за предишната година. 1,4 млн.лв. ще бъде най-високата застраховка. Толкова ще плащат фирмите с над 3 млн. лв. оборот . 

Завишението на полиците ще бъде между 3 и 7 пъти в зависимост от оборота. Предвижда се проектът да влезе в сила от момента на обнародването му в “Държавен вестник”, като действащите към датата на влизането му в сила застрахователни договори трябва да бъдат анексирани или подновени спрямо новите прагове в двумесечен срок.

Миналата година клиенти на туристическата агенция Алма Тур не можаха да се приберат от почивка на българското Черноморие, защото заради стари задължения на  агенцията към превозващата авиокомпания тя отказа превозите. А застраховките не покриваха разходите и обезщетенията за туристите.

Подкрепи Economic.bg