"Газпром" не обвързва цената на газа с "Южен поток"

Руският газов гигант обвини ЕС, че се меси в свободния пазар

В "Газпром" категорично отхвърлят обвързването на подписването на инвестиционното решение за "Южен поток" и подписването на новия газов договор с България, предаде БНТ.

Вчера икономическият министър Делян Добрев обясни, че положително инвестиционно решение за проект "Южен поток", може да не бъде прието и подписано, докато не се сключи нов договор за доставки на природен газ за България за 2013 г. между Булгаргаз и Газпром. Добрев изрази надежда, че България може да получи по-голяма отстъпка за руския газ от договорените 11%, които ще важат до края на тази годината.

"Газпром" обаче напълно отвхърли връзката между договорите за бъдещите доставки на газ и инвестиционното решение за "Южен поток".  Според представители на компанията, двете събития просто са съвпаднали по време.

 В "Газпром" потвърждават, че инвестиционното решение за участъка в България - първата страна по трасето, ще бъде подписано в срок до 15 ноември. Тепърва ще се изяснява обаче как "Южен поток" ще бъде съобразен с новите европейски енергийни правила, според които до тръбата трябва да бъдат допускани и други доставчици. "Газпром" е твърдо против и обвинява Евросъюза във връщане към социализма.

"Всяка намеса на държавата в бизнеса е неправилна. Помните, когато бяхме в Съветския съюз и в СИВ и ни ругаеха, че държавата се меси в икономиката. Аз смятам, че новите енергийни правила са връщане към Съветския съюз и СИВ", заявява Леонид Чугунов, ръководител "Международни проекти", "Газпром".

Засега не е ясно дали България ще получи изгодна цена за иначе малките количества, които купува - до 3 млрд. куб. м. газ годишно. Сега, с направената вече отстъпка, страната ни купува 1 000 кубически метра газ за 472 долара, докато Полша си извоюва намаление до 460 долара.

"Добра ще бъде цената. Всички са доволни. Всички казват - скъпо е, скъпо е, но продължават да купуват", коментираа Леонид Чугунов, ръководител "Международни проекти". Говорителят на "Газпром" добавя, че за всяка страна има различни условия, защото и договорите са подписвани по различно време и условията по ценовата формула се отличават за всяка страна.

Коментари: 0