Газпром оттегли интереса си от гръцката газова компания DEPA

След като не бе подадена нито една обвързваща оферта, търгът за приватизацията на газовия монополист завърши с провал

152 ~ 1 мин. четене

Руският енергиен гигант Газпром не представи обвързващо предложение за гръцката фирма за природен газ DEPA до края на срока в понеделник, съобщава Reuters.

Газпром бе най-сериозният кандидат за DEPA, но в крайна сметка руската фирма оттегли интереса си. Така търгът за приватизацията на гръцкия газов монополист завърши с провал.

Холдингът DEPA се занимава с продажба и доставка на природен газ за големи потребители, а нейната дъщерна структура DESFA е собственик на националната мрежа за транспортиране на газа, но двете компании се продават отделно. Холдингът се оценява на около 1,5 млрд. евро, а националната мрежа на над 650 млн. евро.

От конкурса се отказаха всички участници, достигнали до финала - накрая не бе подадена нито една обвързваща оферта. Всички наблюдатели очакваха руската компания да спечели наддаването за DEPA с оферта за около 1 млрд. евро, или 1,9 млрд. евро за двете предлагани дружества.

По-рано руската и гръцката страна по време на дълги и сложни преговори с конфиденциален характер се въздържаха от публична оценка на условията и перспективите на възможната сделка. През последните месеци шефът на Газпром Алексей Милер три пъти посети Атина за преговори по въпросите на приватизацията на DEPA, като според гръцките медии и двете страни са направили компромисни стъпки.

По всяка вероятност ще бъде обявен нов конкурс.  Засега няма официални коментари от Газпром или DEPA.

Подкрепи Economic.bg