Газпром става спонсор на Челси

Договорът, който е за срок от три години, обаче може да бъде разследван от УЕФА

7262 ~ 1 мин. четене

Руският газов гигант Газпром стана спонсор на английския клуб Челси, обявиха от клуба, цитиран от световните медии. Изпълнителният директор на Челси Рон Гурли обяви, че това е "още едно мащабно споразумение в полза на клуба".

„Газпром" се задължава да снабдява „Челси" с газ и електричество и да участва в различни дейности на клуба. Други финансови параметри по сделката не се споменават.

Договорът, който е за срок от три години, обаче може да бъде разследван от УЕФА.

Правилата на футболната централа не позволяват сключването на спонсорски договори при завишени стойности със "свързани страни”.  През 2005 г. собственикът на лондончани Роман Абрамович продаде контролния пакет акции на петролната си компания "Сибнефт" на "Газпром" срещу 10.7 млрд. евро. В правилника на УЕФА за договорите между "свързани страни" попадат и тези с клубните спонсори, категоризирани като сделки със "значително влияние".

От УЕФА допълват, че "споразумение или сделка се приема за такова с "директна връзка", ако влиза в сила при по-благоприятни условия за двете страни по договора, отколкото ако участват несвързани страни".

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg