Газът у нас е сред най-скъпите

Спрямо покупателната способност цената на електричеството е била най-ниска във Финландия, Франция и Гърция

България е страната с най-висока относителна цена на природния газ спрямо покупателната способност. Това става ясно от данните на европейската статистическа служба Евростат за енергийните цени в страните от ЕС през миналата година. Страната ни е на първо място и по най-евтин ток. 

През 2011 година битовите потребители у нас са плащали средно 4,7 евро за сто киловатчаса енергия, получена от природен газ, което е една от най-ниските номинални цени в ЕС. Когато обаче тази цена се изчисли спрямо стандарта за покупателна способност, България се оказва страната, в която синьото гориво излиза най-скъпо на домакинствата. Значителна над средното за ЕС и близо два пъти повече в сравнение с държави като Люксембург, Великобритания и Румъния. 

Цената на електричеството в България е през миналата година е била сред най-ниските в Европейския съюз. Така у нас средно се заплаща по 8,7 евро за 100 киловата. След нас се нареждат Естония и Румъния.

Спрямо покупателната способност на местното население пък стойността на електричеството е била най-ниска във Финландия, Франция и Гърция.

Коментари: 0