Георги Първанов поиска президентска република

Учредиха партия АБВ

Снимка: Архив

Автор: Economic.bg

„Ще искаме въвеждане на президентска република, за да е ясно кой носи отговорността“, заяви Георги Първанов по време на учредителната конференция на партия АБВ, цитиран от агенция Фокус.

Той се обяви реабилитиране на пряката демокрация и изтъкна, че няма нищо по-добро за страната, ако важните въпроси се решават на референдум. Новооснованата партия ще се пори, по думите му, за намаляване на държавните субсидии за партиите и промени в Изборния кодекс, които да прекратят практиката за купуване на гласове.

 Президентът на България между 2002 и 2012г. коментира и текущата политическа обстановка в страната. „Всеки, който разчита на монопола, ще загуби. ГЕРБ и БСП водят преговори за възможна коалиция – това е двуличие. Как изведнъж спокойно ще пресечеш тази линия теглена между двете партии. АБВ ще води разговори при един бъдещ парламент, тогава когато може да участва в политиката”, посочи Първанов.

Лидерът на АБВ се изказа за премахване на полюсното мислене и нова култура в политиката.

Бившият евродепутат Ивайло Калфин изтъкна по време на събранието, че „проблемите се решават с диалог, със съгласие и тогава, когато българските граждани се мобилизират за тези цели. Политиката е сбъркана системно – тя не се състои в коледните надбавки за пенсионерите, а в това, всеки да си знае мястото - институциите да работят в публичния интерес, бизнесът да иска от държавата да спазва правилата, а не да ги нарушават”, обясни Калфин.

Коментари: 0