Германия въоръжава кюрдите в Ирак

Пратката на стойност 70 млн. евро ще помогне на правителството в борбата срещу терористичната организация „Ислямска държава”

Германия въоръжава кюрдите в Ирак

Германия праща 16 000 бойни оръжия, 40 автомата, 240 противотанкови гранати, 500 противотанкови ракети и 10 000 ръчни гранати на кюрдското правителство в северен Ирак. Това реши късно снощи на заседание правителството в Берлин, предаде БНР.

Оръжията са предназначени за борба срещу терористичната организация "Ислямска държава". За Северен Ирак ще заминат и джипове и бронирани патрулиращи коли от типа "Динго 1".

Освен с оръжията, Берлин ще подпомогне северната част на Ирак и с 50 милиона евро заради катастрофалната хуманитарна ситуация там. Стойността на доставените оръжия е 70 милиона евро. С тях ще бъдат оборудвани 4000 души от кюрдския съюз Пешмерга.

"Ситуацията в Ирак е критична. "Ислямска държава" показва невиждана досега бруталност. Наша отговорност е да подкрепим усилията на местните власти да спрат настъпващите милиции. Това е в интерес и на сигурността ни", заяви германският военен министър Урсула фон дер Лайен.

"Германия доставя на кюрдите онова оръжие, от което те сами са казали, че имат нужда. Решението не бе лесно, тъй като за първи път въоръжаваме регион, в който се водят битки", каза и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Първата пратка се очаква да пристигне в Ирак още този месец.

Коментари: 0