Глад за кадри в IT-сектора: Заплати до 6 хил. лв.

При възнаграждение от 4 000 лв. пък се търси инженер за надзор над строежа на "Южен поток"

Глад за кадри в IT-сектора: Заплати до 6 хил. лв.
Автор: Economic.bg

Близо 6 000 лв. месечно възнаграждение се предлага в Бюрото по труда в София. Обявената позиция е за програмисти. У нас има недостиг на квалифицирани кадри и това важи в пълна сила за IT сектора, информира bTV.

Електронната трудова борса набира около 4 500 работници. За сравнение, търсещите работа са малко над 340 000 души. Масово работодателите са обявили заплати от 400-500-600 лв., но има и изключения.

Ако решите да кандидатствате по обявата за работа със заплата от 6 000 лв., освен че тряба да сте висшист, със сигурност трябва да владеете английски и руски език и да имате професионален опит между 2 и 5 години.

Заплата от 6 000 лв. за програмист не учудва агенциите за подбор на персонал, тъй като има огромен глад за такива специалисти. „Когато една компания иска да получи бързо таланта, от който има нужда, тя е готова на всичко. В случая би могло да бъде висока заплата, в други случаи може да са други придобивки”, обясни Надя Василева, представител на агенция за подбор на персонал.

Обявата е пусната в бюрото по труда в „Младост” 4. Предлага се безсрочен трудов договор и 8-часов работен ден. Кандидатът трябва да бъде с висше образовнаие, специалност – електроника, да владее английски и руски език.

В електронната трудова борса фигурират и други интересни и примамливи предложения от работодатели. Търси се строителен инженер, който да надзирава строителните дейности по „Южен поток”. Предлага се заплата от 4 000 лв.

„Ако действително има недостиг на такъв тип кадри или те работят определено при други работодатели и трудно могат да бъдат привлечени, една такава заплата е съвсем нормално да бъде предложена, за да се намерят кадри бързо", обясни Надя Василева.

Проучване показва, че 44% от работодателите у нас изпитват трудности да намерят подходящите кадри - проблем, който ще се задълбочава. Според експертите, а с това и предлаганите начални заплати, особено за квалифицирани работници, ще са все по-високи.

Чрез електронната трудова борса bTV направи проверка дали подобни заплати се предлагат в Бюрата по труда и в други градове, извън София. Справките за Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново показаха, че не са обявени работни места с такива заплати. Разбира се, трябва да се има предвид, че работодатели не са длъжни да обявяват заплатата.Коментари: 0