Glencore премисля сливането с Xstrata

В сделката се намеси и държавният инвестиционен фонд на Катар, който заяви, че се противопоставя на условията на сделката и по този начин обрича сделката на разпад

След като през последните няколко месеца минният гигант Xstrata и международният търговец на суровини Glencore са в тежки преговори за сливане, сега сделката, която може да промени индустрията в световен мащаб, отново е забавена.

От Glencore сериозно обмислят предложението за сливане на стойност 65 млрд. долара, след като акционерите изразиха гняв към предложените плащания, свързани със сделки, които не включват задачи за изпълнение от висшето ръководство на Xstrata и добавят плащане от 29 милиона паунда за период от три години към Мик Дейвис, главен изпълнителен директор на Xstrata.

Водещи фондови мениджъри, включително и Standard Life, Schroders и Fidelity, са се обявили против плащанията и съотношението от замяна на акциите.

В кратко изявление, публикувано в сряда, от Гленкор заявиха, че са получили предложение от борда на Xstrata относно "някои изменения в режима на управление на стимулите".

Съмненията на Glencore бяга последвани от драматична намеса от държавният инвестиционен фонд на Катар, вторият по големина акционер в Xstrata, който във вторник заяви, че се противопоставя на условията на сделката.

Новината от Quatar Holding, която притежава почти 11 на сто от акциите в Xstrata, означава, че около една четвърт от акционерите са против текущи условия на сделката, което е повече от достатъчно, за да се блокира сливането.

От компанията заявяват, че искат сливането на компаниите, но са нужни „подобрени условия, за да се случи това”. Гленкор предлага съотношение от 2,8 от своите акции към всяка от Xstrata, но официални лица от Катар заявиха, че съотношение от 3,25 за акция "ще осигури по-подходящо разпределение на ползите от сливането".

Големи разлики между настоящите условия на сделката могат да доведат до ново предоговаряне на сделката.

Междувременно акциите на Гленкор паднаха с 1,6 процента в сряда сутринта, докато тези на Xstrata нарастнаха с 0.1 пункта до 785.9 паунда.

Коментари: 0