Нов европейски план сближава еврозоната

Лидерите на страните предлагат мощен Европейски надзорен орган, който да след националните банки

Европейските лидер подготвят план, който предлага правителствата на еврозоната постепенно да преминанат  към по-тесен съюз, пише Wall Street Journal.

В седем страници висши случжители от Европейския съюз определят дългосрочни идеи за сближаването на 17-те икономики, в опит да се предотврати повторна криза, свързана с бюджетите и банките на страните, което би хвърлило сериозно съмнение върху оцеляването на единната валута.

Лидерите на страните предлагат мощен Европейски надзорен орган, който да след националните банки и да одобрява националните дефицити. „Строгите проверки на националните разходи ще бъдат необходими, за да се премине към обединен дълг на страните от еврозоната”, се казва в доклада, цитиран от WSJ. Обединяването на дълга на всички членки ще понижиразгодите за финансиране на уязвимите страни.

В доклада се споменава и идеята за издаването на съвместни облигации, които постепенно да намаляват дълговете, които надхвърлят 60% от брутния вътрешен продукт.

Текстът обаче е неясен по много спорни въпроси и въобще не споменава други горещи теми. Въпреки това той представлява най-конкретната стъпка, която би сближила Европа.

Някои от предложенията, като съвместното издаване на облигации и ефективни правомощия за налагане на вето върху националните бюджети повдига много въпроси за няколко правителства. Ако всичките 27 лидери на ЕС, или поне тези от еврозоната, приемат основните принципи на доклада на тяхната среща на върха, насрочена за четвъртък и петък, решението ще създаде много спорове за дълъг период от време върху основните принцип на валутния съюз.

В доклада се предвижда и по-тясна икономическа интеграция, както и по-тясна обвързаност между Европейския и националните парламенти. Под каква форма ще се случи тя обаче остава неясно.

От Wall Street Journal припомнят, че ако реформеният план получи зелена светлина на срещата на върха, то за налагането му ще са нужни промени в Лисабонския договор и в конституциите, както и провеждането на референдуми в някои страни.

Коментари: 0