Глобите за коли със стикер на "Автокаско" тръгват след месец

50 лева е санкцията за шофьори, които не са отстранили стикерите от автомобилите си

376 ~ 1 мин. четене

От 6 октомври шофьорите, които не са свалили от колите си стикерите със застраховка "Автокаско", ще бъдат застрашени от глоби. Това предвиждат законите в Кодекса за застраховане, приети миналата година. Тогава депутатите забраниха на застрахователните компании да изискват от собствениците на коли да ги маркират и поставят стикери, удостоверяващи наличието на валидно "Каско".

За колите, които са в заварено положение и имат стикери обаче, се даде гратисен период до 6 октомври, за да бъдат свалени. След ще отнася глобатази дата, ако КАТ спре автомобил с такива лепенки, шофьорът  от 50 лв., решиха депутатите.

За застрахователни компании пък, които продължават да задължават клиентите си по "Каско" да маркират колите, санкцията ще бъде от 30 до 60 хил. лв. Ако компанията бъде хваната повторно със същото нарушение, глобата скача на 120 хил. лв.

Въпреки влязлата вече забрана обаче няколко застрахователи намериха хитър начин да продължат да "дамгосват" колите, съобщи Стандарт. Вариантите са най-различни и реално не показват по никакъв начин, че автомобилът има застраховка и в кое дружество е сключена тя. При една от компаниите например новият стикер е на автосервиз. Други лепенки пък призовават за даряване. Въпреки че никъде не пише нищо, свързано със застраховането, хората вече се понаучиха да разпознават коя кола къде е застрахована по новите лепенки.

Подкрепи Economic.bg