Гогов: Газ и парно поевтиняват за крайния клиент

Транзитните такси от "Южен поток" ще се увеличават

Автор: Атанас Христов

Ще има намаление на цената на природния газ и на парното за крайните потребители. Това увери в сутрешния блок на bTV Димитър Гогов, изпълнителен директор на "Булгаргаз". Вчера България и Русия се договориха, че страната ни ще плаща с 20% по-ниска цена на синьото гориво.

"Имаме договори с 400 клиента, от които малко над 270 са действащи. Продаваме на всички на една цена. 20-те процента са факт, но не са под цената, която щяхме да плащаме ако не бяхме направили поправките след април 2012 г. Понижението дори ще е над 20% ако сравняваме цената на газа през януари 2012 г. с тази, която очакваме от януари 2013 г.", поясни Димитър Гогов. По думите му разходите на потребителите на газ ще са с 300 млн. долара по-малко през 2013 г.

"Намаление на парното ще има, но колко точно ще каже ДКЕВР. Например при 10% спад на газа, понижението на парното трябва да е 7.5%. Крайният потребител на газ би трябвало да получи отстъпка, каквато ще предостави Булгаргаз на своите клиенти. Над 5-7% ще е по-ниска цената за крайните потребители", каза още Гогов.

"Приходите от транзитни такси няма да намаляват. Напротив - те ще се увеличават през годините. Заемите ще се връщат от дейността на "Южен поток", обясни Димитър Гогов.

Коментари: 0