Google Street View ще достига до океанското дъно

Компанията картографира дъното на океана от близо 4 години насам, като миналия септември в Street View бяха включени първите 360-градусови изображения, показващи живота в този удивителен подводен свя

348 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Американската корпорация Google Inc. ще включи панорамни изображения от морското дъно в популярната картографска услуга Street View. Това стана ясно по време на фирмената конференцията Google I/O, предаде Kaldata.

Google картографират дъното на океана от близо 4 години насам, като миналия септември в Street View бяха включени първите 360-градусови изображения, показващи живота в този удивителен подводен свят. Снимките са дело на топографския институт Catlin Seaview, които ги заснемат с помощта на технологии на Google и после качват готовите изображения в Maps.

Освен с картографиране институтът се занимава и с опазване на биоразнообразието в океана и особено в кораловите рифове. Целта на проекта им с Google е да документират състоянието на тези крехки екосистеми в момента и да следят как се изменят с течение на времето. В момента институтът разполага с изображения от шест различни района, включително Филипините, Хавай и Големия бариерен риф в близост до Австралия.

Експертите от Catlin Seaview са на мнение, че хората никога няма да се замислят за опазването на нещо, което никога не са виждали през живота си. Те призоваха всички заинтересовани разработчици да им помогнат със създаването на софтуер за разпознаване на изображения, който може да борави със специалните снимки, както и с измислянето на нови начини, по които готовите изображения да изглеждат по-интересни, за да привлекат още повече любопитството на интернет потребителите.

Подкрепи Economic.bg