Google плаща $1 млрд. годишно, за да е търсачка в iOS

Интернет гигантът има подобни споразумения не само с Apple

156 ~ 1 мин. четене

Google може да плаща до 1 млрд. долара годишно, за да задържи търсачката си в мобилната платформа iOS на Apple, твърди анализаторът Скот Девит от Morgan Stanley, цитиран от Zdnet.

Партньорството е изгодно и за двете компании – Google получава сериозни приходи от реклама, а по сметките на Apple постъпват около 1 милиард долара годишно от интернет гиганта.

По-рано друга анализаторска компания, Macquarie, обяви, че Google плаща 1 милиард щатски долара на Apple, за да бъде търсачка по подразбиране в браузъра Safari, като уточни, че приходите на интернет компанията от тази сделка са около 300 милиона долара на година, припомня Apple Insider.

През 2010 г. се появиха информации, че Apple взима по 75 цента от всеки долар, заработен от Google при продажбата на реклама в търсенето в iOS. Според Скот Девит, подобна схема на разделение на приходите не е по вкуса на Apple, тъй като е твърде сложна.

Google има подобни споразумения и с други компании. Така например, Google е търсачка по подразбиране и в браузъра на Mozilla – в случая разработчикът получава 300 милиона долара годишно.

Подкрепи Economic.bg