Горещи дни за шефа на JP Morgan

След грешката на стойност 2 млрд. долара се очаква трима от мениджърите, начело с Ина Дрю, да поемат вината

След грешното управление на деривати, довело до загуби от 2 млрд. долара, борда на директорите на банката ще помоли двама от подчинените на Ина Дрю, замесени в неуспешната търговия с девирати, Ахил Макрис и Хавиер Артайо, да напуснат, съобщава "Ройтерс".

Очаква се компанията да приеме и оставката на Ина Дрю, директор по инвестициите на банката, която неколкократно изяви желание да напусне след грешното управление.

Миналата седмица излезе информацията, че инвестиционното звено на банката е прилагало грешна стратегия за хеджиране на риска, довела до загуба от 2 млрд. долара. Стратегията бе определена от изпълнителния директор Джейми Даймън като "необмислена, недогледана и лошо осъществена".

В резултат на всичко това инвестиционното звено на финансовата институция прогнозира загуба от 800 млн. долара за настоящото тримесечие. Новината за загубата доведе до обезценяване на акциите на банката с близо 10% в петък, а две от водещите рейтингови агенции - Fitch и  Standard and Poor's, в края на миналата седмица понижиха оценките си за банката.

Коментари: 0