Горивата с 20 стотинки нагоре

Бензин и дизел ще поскъпнат догодина до 3 лева, ако се приеме новата директива за облагането според емисиите, твърдят от бранша

Три лева за литър гориво не е невъзможна цена, предупреди Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация. "На международните пазари напоследък от 125 долара за барел цената на петрола спадна до 117 долара и това е положителен ефект. В момента няма друга причина за ръст на цените, освен международното положение. Апокалиптични са прогнозите за 7 лева", допълни той пред БНР.

Според Делчев въпросът за поносимостта на цените има две страни – заради кризата около иранските доставки цената на петрола наистина е висока, а в България покупателната способност е много ниска.

"В ЕС се обсъжда промяна на директива от 1996 година, върху която е базирано облагането на енергийните продукти и електроенергията - да се облагат вредните емисии и енергийното съдържание на горивата. Общността беше определила минимални акцизни ставки. Това трябва да влезе в сила от 2013 г. и да достигне максимума през 2018 година, като ще оскъпи горивата с по 20 стотинки за бензина и дизела. По-сериозно ще е увеличението на газа. Това е само на базата на увеличаване на данъка", обясни експертът.

"Мисля, че европейската директива ще бъде приета – целта за нисковъглеродна икономика е приета отдавна и не се подлага на обсъждане. За разлика от други директиви становището на ЕП има по-скоро консултативен характер. След това министрите на финансите ще я гласуват и това е най-сериозната стъпка – изисква единодушие от всички страни", каза още Делчев.

Коментари: 0