"Горубсо" инвестира 2 млн. лв. в нова релсова линия

Линията ще свързва рудник "Върба-Батанци" директно с обогатителната фабрика в съседен Рудозем

Рудодобивното предприятие "Горубсо-Мадан", което е под шапката на "Минстрой холдинг", инвестира 2 млн. лв. в строежа на нов релсов път, съобщи изпълнителния директор на "Горубсо" Сергей Атанасов.

Новият собственик на рудодобивното предприятие, консорциума между КЦМ-Пловдив и "Минстрой", спечели 35-годишна концесия за рудник "Върба-Батанци". Той се планира да започне да се експлоатира най-късно в началото на следващата година. Новата релсова линия трябва да е готова до края на тази година, паралелно с възстановяването на производствения процес в затворените преди повече от 15 години рудници.

Линията ще свързва рудник "Върба-Батанци" директно с обогатителната фабрика в съседен Рудозем. Заради огромното количество релси най-вероятно ще търсим доставка от Русия, каза Атанасов.

По релсовата линия рудата директно ще отива за преработка във фабриката. Предприятието продава тези дни 200 миньорски жилища на сегашни и бивши работници. Жилищата са в строени през 50-те години на миналия век в руски блокове и са средно по 50-60 кв. м. Те се продават по данъчна оценка за от 1500 до 3500 лв.

Коментари: 0