Готов е проектът за парк "Възраждане"

Идеите за реконструкция на централната градска част не са грандомански

Снимка: БГНЕС

3692 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Готов е проектът за новия парк "Възраждане", това обяви тази сутрин главният архитект на София - Петър Диков, в предаване на Българската национална телевизия. Очаква се строителството да започне до края на годината. Предстои да стартират и проектите за обновяване на Борисовата градина и парковия комплекс около Националния дворец на културата. В момента се извършват дейности по облагородяването на редица паркове и зелени площи в столицата.

Според Диков, проектите за реконструкция на централните градски зони не са грандомански, а наложителни, с оглед очакванията на столичани да имат една по-качествена градска среда. Обявеният за целта конкурс е бил международен, но за съжаление, не е предизвикал желаният интерес извън страната. Той изрази мнение, че нивото на постъпилите предложения е много високо. Намерението на Столична община е било изборът да е максимално обективен и за тази цел тя е излъчила само един представител в журито, останалите членове са представители на различни гилдии.

Главният архитект на столицата заяви, че при реализирането на предстоящите проекти ще се съблюдава принципът временни обекти, които не се вписват в архитектурната среда, да бъдат премахвани.

Подкрепи Economic.bg