Златанова изготвя спешна „пътна карта” за препоръките от ЕК

Проектът първо ще бъде обсъден по-широко с професионалните организации и ще се търси съгласие по принципните въпроси и след това ще бъде внесен в НС

164 ~ 1 мин. четене

Следващите 2 до 3 седмици би трябвало да имаме проект за пътна карта, който да може да се гледа. Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова за това кога ще бъде готов т.нар. "екшън план" след препоръките в доклада от Европейската комисия, цитирана от БГНЕС. След като преди седмица излезе мониторинговият доклад на Брюксел по механизма за сътрудничество и проверка, София каза, че той е обективен и ще започне работа по "екшън план", за да отговори на препоръките.

Правосъдният министър Зинаида Златанова обясни сега, че това, ще е пътна карта, защото тя се занимава с резултати по-стратегически цели, които трябва да бъдат постигнати и са ясно разписани в самите препоръки.

Иска ми се срокът да е по-кратък и по-ясен, ще настоявам за това пред всички институции, които се разпознават в препоръките, посочи Златанова.

Правосъдният министър каза, че на практика е готов и проектът на актуализираната стратегията на продължаване на реформата в съдебната система. Правосъдният министър вече обясни, че тя ще надгражда стратегията от 2010 година и ще бъде представена на магистратската общност и на широко обществено обсъждане. Целта е да има стратегия, припозната и от Народното събрание, и от съдебната власт. Сега Златанова обясни, че стратегията се базира главно на анализите на експертите на неправителствения сектор. Проектът първо ще бъде обсъден по-широко с професионалните организации и ще се търси съгласие по принципните въпроси и след това ще бъде внесен в НС. Стратегията е 7-годишна.

Подкрепи Economic.bg