"Гражданската отговорност" скача с 10-15%

От бранша прогнозират и нови премии по автокаското от догодина

Цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност" ще се увеличи с 10-15%, прогнозира в интервю за Дарик радио Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул инс". Според нйего този ръст ще се запази и през всяка от следващите четири - пет години. От догодина вероятно ще има нови премии и по автокаското.

Тенденцията за годишен ръст на задължителната полица „Гражданска отговорност" няма да ни подмине и тази година, обясни Проданов. „За следващата кампания може да се очаква ръст от 7-8 на сто, така че до края на годината ще имаме натрупани тези 10-15% растеж, с който завършва всяка година", коментира той и допълни, че това няма да е последната година с подобно повишение. „Всяка една от следващите четири-пет години вероятно ще имаме такъв ръст в премиите по Гражданска отговорност", каза той.

"При автокаското цените са на най-ниските възможни равнища", допълни Проданов. Той е категоричен, че няма накъде да падат, но до края на годината вероятно ще останат същите. Догодина обаче по думите му предстои процес на покачване на цените, тъй като се плащат доста обезщетения по нея и в един момент застрахователите не могат да субсидират дълго време с другите застраховки плащанията по тази.

По отношение на автокаското за автобусите, Стоян Проданов увери, че няма да има поскъпване заради атентата в Бургас. Застрахователите са направили анализ, че този риск е твърде малък, за да бъде включен в премията.

Коментари: 0