Гръцката десница предизборно обеща ниски данъци

Антонис Самарас представи икономическата си програма за след изборите; тя трябва да бъде одобрена от „тройката”

6272 ~ 1 мин. четене

Антонис Самарас представи икономическата си програма за след изборите; тя трябва да бъде одобрена от „тройката”

Лидерът на консервативната „Нова демокрация” Антонис Самарас представи икономическата програма, която партията смята да приложи, ако спечели парламентарните избори на 6 май. „Целта ни е да променим изцяло икономическия модел и начина на управление”, обясни Самарас.

Според програмата през първите шест седмици след изборите правителството ще има четири задачи: реформа на пенсионните и социални плащания, опростяване на данъчната система, съкращаване на публичните разходи и изготвяне на инструментариум за „разхлабване на икономиката”. Самарас обеща да намали данъчните ставки, като ще започне с корпоративния данък, който ще падне от 23 на 15%. След това идва ред и на ДДС с понижаване на 19 от 23% и на данък печалба на 32% от 45 на сто.

Първата работа на новото правителство обаче трябва да е намирането на 11 млрд. евро, за да бъдат запълнени очакваните дефицити за 2013 и 2014 г. По думите на Самарас парите ще бъдат спестени с „орязване на излишни разходи, каквито има навсякъде в публичния сектор”. Десницата планира също да „приватизира всичко, каквото може да се приватизира”, особено в енергийния сектор.

Планът на Самарас обаче първо трябва да бъде одобрен от т.нар. тройка, в която влизат представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Подкрепи Economic.bg