Губим европари, ако новото министерство се забави

Идеята на това министерство е много добра, защото ще обхване целия инвестиционен процес, не само проектирането, смята председателят на Камарата на строителите в България

Автор: Божидара Иванова

- Г-н Глосов, как ще коментирате разделянето на Министерството на регионалното развитие и благоустройство на две? Според Вас това необходима мярка ли беше?

- Първоначално това бе изненада за нас, но след срещата с министър Иван Данов разбрахме, че той действително е готов да направи сериозни промени в законите за строителството. Считам, че ако новото Министерството на инвестиционното проектиране се стабилизира бързо и започне да работи ефективно, би имало положителен ефект, тъй като самите виждания на министър Данов са много позитивни в това отношение и идеите му напълно съвпадат с това, което браншът иска.

- Кога мислите, че ще може да бъде създадено новото министерство? Според Вас прогнозата на регионалния министър Десислава Терзиева за 2-3 месеца реална ли е?

- След срещата ми от министър Данов и впечатлението ми от неговата енергичност смятам, че в рамките на този срок би могло реално да се създаде ново министерство.

- В момента има ли ресорен заместник-министър в МРР, който да придвижва проектите?

- На този етап няма за съжаление. Има само министър.

- Едно забавяне над прогнозираните 3-4 месеца би ли довело до загуба на евросредства?

- Всичко зависи от това колко е голямо забавянето. Ако е много голямо, определено би довело до загуба на средства, макар че новото министерство е първоприемник на старото Министерство на регионалното развитие и благоустройство. Тоест, при желание и работа от страна на новото правителство, би било възможно всичко да се движи по график.

- Тъй като в новото министерство няма администрация, възможно ли е един човек да се справи с проектите?

- Администрация ще има, просто за момента е така. Но наистина ще трябват няколко месеца за новото министерство.

- Ако вземем за пример строителството на магистрали, към кого трябва да се обръщате - към министър Терзиева или министър Данов?

- Относно строителството на магистрали трябва да се обръща към министър Терзиева.

- Смятате ли, че Министерството на инвестиционното проектиране може да се справи по-добре с проектите от общините?

- Идеята на това министерство е много добра, защото ще обхване целия инвестиционен процес, не само проектирането.

- Как се отразява политическата нестабилност в страната на бизнеса?

- Политическата нестабилност се отразява винаги отрицателно. Всяка една нестабилност се отразява негативно върху бизнеса и най-вече върху евентуалното желание за инвестиции от чужбина. Строителството е сектор, който се влияе пряко от икономическата ситуация в страната. Когато започне някаква криза в дадена икономика, първо се отразява в строителството и при един подем последващ след това, също в голяма степен оказва влияние занапред и някак си е като барометър за икономическата стабилност и икономическото развитие в държавата.

- Какви са прогнозите ви за тази година?

- За тази година към момента статистиката отчита спад 10% на годишна база към момента. Мислехме, че сме достигнали дъното, но явно не сме.

Коментари: 0