Силно второ тримесечие за щатските банкови гиганти

Резултатът на JPMorgan Chase нарасна с 31% до 6.5 млрд. долара

Автор: Атанас Христов

Две от най-големите американски банки - JPMorgan Chase & Co и Wells Fargo & Co зарадваха акционерите си със силни резултати през второто тримесечие на годината.

JPMorgan, която е най-голямата американска банка по активи, отчете положителен финансов резултат от 6.5 млрд. долара, или 1.60 долара за акция. Повишението на печалбата е 31% спрямо реализираната година по-рано печалба от 4.96 млрд. долара, или 1.21 долара за акция. Силният ръст помогна на банката да победи очакванията на анализаторите, които в анкета на Bloomberg прогнозираха печалба от 1.45 долара на акция.

Най-големият ипотечен кредитор в САЩ - Wells Fargo отчете нетна печалба през второто тримесечие на 2013 г. от 5.52 млрд. долара, или 98 цента на акция, докато година по-рано положителният финансов резултат на банката беше 4.62 млрд. долара. Средната прогноза на анализаторите беше за  печалба от 93 цента на акция.

Изнесените резултати помогнаха за повишение на книжата и на двете банки, като на по-силен силен ръст се радваха акциите на базираната в Сан Франциско Wells Fargo.

Коментари: 0