Гърция и България във война за туристи

Въпреки дъмпинга от юг, по Черноморието мислят дори за вдигане на цените

Кризата в Гърция и ударното пускане на ниски оферти в последния момент няма да се отрази на цената на почивката у нас. Нещо повече, след третия поред силен сезон, родните хотелиери мислят дори за вдигане на цените.

„За определени периоди, за определени дни дори връщаме резервации за юли и за август месец,” похвали се пред бТВ хотелиерът Иван Георгиев.

Подобна е ситуацията в почти целия курорт. „Цените вече са свалени много, за да ги сваляме оттук нататък. Най-хубавото е, че наистина базата е добре запълнена и това би могло да ни даде възможност даже при повишеното търсене, да ползваме момента от тази и следващата година леко да повишим цените,” прогнозира Малина Стратиева, заместник-председател на Бургаската регионална туристическа камара.

В опита си да пренасочат част от туристите в последния момент, Гърция ударно сваля цените. „Масово валят предложения от гръцки хотелиери, където добри хотели 4 – 5-звездни предлагат отстъпки в рамките на 10 - 15, а някои до 20% за престой през юни или юли,” отбелязва туроператорът Дарина Йорданова.

Родните хотелиери не очакват отлив на туристи, заради дъмпинговото сваляне на цените в южната ни съседка. Една от причините - летовниците ще предпочетат спокойствието у нас пред несигурността в Гърция.

Курортите на юг, които до скоро страдаха от по-късо лято, също дърпат напред. Там се завръщат туристите от бившите соцстрани. Бумът на туристи у нас, който може да доведе до дублиране на резервации, също се отчита като плюс - така ще се напълнят и по-малките курорти. 

Коментари: 0