Гърция излезе на пазара с рекордно търсене на облигациите

Излизането на световния пазар съвпада със стачките и протести на трудещите се в страната

Автор: Николай Марченко

Гърция за пръв път от четири години насам излезе на отворения пазар с петгодишните си облигации, информират водещите европейски медии.

BBC News акцентира на това, че в началото на днешната сесия търсенето на гръцките ценни книжа надвишава очакванията почти 8 пъти – книгата на заявките е с над 700% по-запълнена от планираното.

Първоначално се предполагаше лихвите по облигациите да са между 5% и 5,25%. Но завишеното търсене в момента държи лихвения процент на ниво 4,95 на сто. Припомня се, че последно Атина е излизала на световния пазар с цел да реализира облигации през март 2010 г.

Междувременно излизането на пазара е на фона на започналата вчера стачка на водещите синдикати в южната ни съседка. „Докато правителството се хвали с това, че страната се връща на световния финансов пазар, реалната ситуация в Гърция се вижда от положението на трудещите се и нищетата, в която живеят”, заяви лидерът на синдиката на държавните служители Одисеус Дривалас, цитиран от телевизията Euronews.

„Поколението ни или стои без работа, или бачка за 200 евро на месец. Нищо няма да се промени, докато това правителство не подаде оставка”, смята пък друга участничка в протеста. 

Коментари: 0