Гърция изправена пред нови избори

Причината е почти невъзможното сформиране на коалиционен кабинет

6462 ~ 1 мин. четене

Не е изключено в Гърция да се стигне до нови избори, предвиждат анализатори. Причината е, че вотът на гласоподавателите се е „пръснал” между много партии. Това води до почти сигурната невъзможност да се сформира коалиционно правителство, тъй като те имат различи виждания.

Днес започват нови консултации за съставяне на правителство след парламентарните избори.

Късно в понеделник лидерът на дясната партия „Нова демокрация” Андонис Самарас върна мандата. Така право да състави кабинет получи втората политическа сила в новия парламент - радикалната левица „Сириза”. Нейният лидер Алексис Ципрас отказа да се включи в коалиционното правителство на Самарас с надеждата той да оглави бъдещия кабинет.

Според наблюдателите обаче шансовете за успех на левите радикали са твърде малки. Ако политическата нестабилност продължи, вероятно ще се стигне до нови избори. Не се знае обаче доколко това ще бъде продуктивно, тъй като резултатите биха били близки до тези, получени след изборите на 6 май, коментират местни медии.

Тогава нямаше ясно откроен победител след вота. „Нова демокрация” получи 18,86% от гласовете, а ПАСОК се класираха едва трети с 13,18%. Преди тях се нареди „Сириза” с 16,77 на сто от подадените бюлетини.

Подкрепи Economic.bg