Гърция изпревари България по корупция в ЕС

Страната ни се изкачи с 11 места в класацията на "Трансперънси Интернешънъл"

Гърция измести България от дъното според корупционния индекс на "Трансперънси Интернешънъл" за 27-те страни от Европейския съюз, пише Reuters.

В класацията се включват общо 176 държави, подредени по нива на възприятие на корупцията и усещането за прозрачност на институциите.

„Правителствата трябва да интегрират антикорупционните действия в цялостния процес на вземане на управленски решения. Водещите приоритети следва да бъдат подобряване на правилата за лобиране и финансиране на политическата дейност, повишаване на прозрачността при осъществяването на обществените поръчки и на другите публични разходи, както и повишаване на отчетността на институциите пред гражданите”, заяви председателят на Transparency International Югет Лабел.

През тази година страната ни се изкачва с 11 места и заема 75-ата позиция. Гърция е на 94-то място, но пред нас в класацията се нарежда Румъния с 66-ото място.

Скорошна проучване показа, че през миналата година българите са давали всеки месец на чиновници по 150 хиляди рушвети, което е повече в сравнение с 2010 г., припомнят и от Reuters.  Агенцията отбелязва и че притесненията относно корупцията в България и Румъния държат двете страни извън шенгенската зона.

С най-добър резултат в класирането са Дания, Финландия и Нова Зеландия. А на дъното отново са Сомалия, Северна Корея и Афганистан.

Коментари: 0