Гърция не вярва на българските заплати

Намаляването на възнагражденията не е решение, смята финансовият министър

6144 ~ 2 мин. четене

Гърция не вярва в идеята за "български заплати".

 

Намаляването на възнагражденията, наложено като мярка за справяне с дълговата криза, не разрешава проблема за конкурентоспособността, заяви министърът на финансите Филипос Сахинидис.

"Мисля, че намаляването на заплатите, така че да достигнем до тези в България, няма да реши проблема на страната, тъй като, ако въпросът бе толкова прост, то България щеше да е решила проблемите си", каза министърът в интервю за частната телевизия "Мега", цитиран от АФП и БГНЕС.

 
Възнагражденията в България са сред най-ниските в Европейския съюз. В Гърция заплатите и пенсиите бяха намалени с между 25 до 40% през последните години. Това е част от драконовските мерки за икономии, изисквани от тройката кредитори на Гърция - ЕС, ЕЦБ и МВФ, в замяна на спасителен заем, с който Гърция да избегне фалит.

Сахинидис припомни, че България е изправена пред голяма безработица и че среща трудности да привлече инвеститори, въпреки ниските си заплати.

"Друг пример е Испания, където минималната заплата е по-ниска от тази в Гърция. Това обаче не е помогнало да се реши проблема с безработицата. Така че теорията, според която решение на проблема за конкуретоспособността е основно намаляването на заплатите, не отговаря на реалността", подчерта министърът.

 

Испания има един от най-високите ръстове на безработицата сред страните от ЕС - 22.85% от активното население в края на 2011г.

"Намаляването на заплатите трябва да се разглежда в рамките на комплекс от мерки, които да се предприемат за възстановяване на конкурентоспособността", добави Сахинидис.

Междувременно столицата Атина отново пламна в протести. Този път гневът на хората се изля, след като вчера на ентралния площад "Синтагма" 77-годишен пенсионер се самоуби. Мъжът обяснил на минувачите, че не може да живее с ниската си пенсия и се застрелял в главата.

 

Новината изкара на площада пред парламента множество хора, които нападнали силите на редас бутилки и камъни. Гръцката полиция пък използваба зашеметяващи гранати и сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. След кратките сблъсъци тълпата се успокоила и участниците в протеста се върнали в района на паметника на Незнайния воин, близо до стените на парламента.

Подкрепи Economic.bg