Гърция с правителство за 2 години

Три партии се споразумяха за рамка на бъдеща коалиция

Алексис Ципрас

 Гърция вероятно ще се измъкне от капана на новите избори и ще има правителство за 2 г. Така комшиите ни няма да ходят до урните отново след месец. Три партии се споразумяха за рамка за двегодишно правителство, разкри лидерът на Сириза Алексис Ципрас, цитиран от агенция Франс прес 

Консерватори, социалисти и малката Демократична левица ще поемат властта в страната. Управлението ще продължи мерките, договорени с Брюксел, за спасяването на Гърция от фалит. 

Президентът на страната Каролос Папуляс се срещна днес с с лидерите на Нова демокрация, социалистическата ПАСОК и радикално лявата Сириза, по-късно преговорите за участие в кабинета продължиха с Демократична левица, Комунистическата партия и Златна зора. 

Идеята за временно правителство на Гърция, която да запази присъствието й в еврозоната, беше лансирана от лидера на Нова Демокрация Андонис Самарас преди консултациите с президента. Той поиска жизнеспособно правителство най-малко до изборите за Европейския парламент през 2014 г. Консултациите с Папуляс пък бяха последният шанс на страната да избегне нови избори.

Междувременно централните банки на страните членки на ЕС са започнали консултации по повод с възможното излизане на Гърция от еврозоната, предаде Би Би Си, като се позова на заместник-управителя на шведската централна банка Пер Яншон.

Коментари: 0