Гърция се готви за слаб туристически сезон

Само за май предварително запазените летни ваканции са намалели с 1/3

6736 ~ 1 мин. четене

Гръцките надежди за добър туристически сезон са на път да понесат сериозен удар. Записванията от Германия и останалите европейски страни спадат драстично. Само за май предварително запазените летни ваканции са намалели с 1/3 на годишна база. И всичко това се случва на фона на интензивната рекламна кампания на балканската страна, която все още е без кабинет, съобщи econ.bg.

Отдръпването трудно може да се приеме като изненада предвид възможността туристите да станат жертва на някой уличен протест или да останат блокирани в продължение на часове заради стачка.

Според данни на Асоциацията на гръцките туристически предприятия ранните резервации за летния сезон са намалели с 15% в сравнение с миналата година. По този начин рекордът от 16,4 млн. посрещнати туристи от миналата година остава непостижим. Ако спадът в записванията продължи, това ще означава, че 1,5 млн. туристи по-малко ще посетят страната, както и че 100 хил. сезонни работни места са в опасност. Всичко това ще доведе до още проблеми за изтънелия бюджет на страната.

Разочароващ туристически сезон е последното нещо, от което балканската държава се нуждае, коментира в. „Уол Стрийт Джърнъл”. Това перо от индустрията покрива една пета от икономическата активност в Гърция и осигурява работа на една шеста от заетите.

Настроението в историческия квартал Плака в Атина е минорно. Един от продавачите разказва, че продажбите на сувенири са спаднали с между 50 и 60 на сто на годишна база. Според мрачната Тамара Таскалян туристите се страхуват да идват в Атина. Според нея за чужденците гърците са терористи.

Подкрепи Economic.bg