Гърция спира да иска и да пести

Премиерът Андонис Самарас обяви, че страната излиза от режима на свръхстрогите икономии

Автор: Economic.bg

Страната ни няма да иска повече спасителни фондове, заяви гръцкият премиер Андонис Самарас, цитиран от американската агенция Associated Press (АP).

В интервю за телевизия "Антена" министър-председателят на южната ни съседка увери, че Атина няма да иска да получи допълнителна подкрепа, след като вече получи 240 млрд. евро спасителна помощ от страните-членки  на еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ). От думите на Самарас стана ясно, че Гърция дори може да премине към премахване на някои от мерките за икономии и преразглеждане на някои данъци.

Сред положителните финансови резултати на кабинета е първичният бюджетен излишък от 1,6 млрд. евро през първото тримесечие на 2014 г. Този резултат надвишава целта, заложена в спасителната програма за Гърция, като кредитори искаха излишъкът да е поне 878 млн. евро.

Въпреки това се очаква, че консерваторите на Самарас ще се сблъснат с остра конкуренция от радикалната лява партия "Сириза". Последната иска да спечели евроизборите в Гърция и да накара правителството да подаде оставка.

Обществената подкрепа за левите коалиционни партньори на премиера от ПАСОК рязко намаля след първото споразумение за спасителния план преди четири години. Обвинявани са и за последващото нарастване на бедността и безработицата в страната, въпреки щедрите финансови вливания. 

Коментари: 0