Гърция удължи срока за обратно изкупуване на дълг

Инвеститорите ще имат време до вторник, за да се включат в програмата

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Гърция реши да удължи до вторник програмата си за обратно изкупуване на Държавни ценни книжа (ДЦК), пише Reuters. Правителството иска да даде повече време на кредиторите да се включат в програмата, след като до края на първоначално определения срок, целта не беше постигната.

Управляващите получиха от международните си кредитори 10 млрд. евро, като целта беше с тях да се изкупи дълг с номинална стойност 30 млрд. евро. Обезценката идва заради огромния спад в цената на гръцките облигации, което пък е следствие на рязкото покачване на доходността по книжата през последните години.

Страната пое този ангажимент пред "тройката" (ЕС, МВФ и ЕЦБ), за да получи следващия транш от спасителната помощ.

Според анализатори целта все пак ще бъде постигната, въпреки първоначалната липса на инвеститорски интерес. Очакванията са разликата да бъде покрита от гръцките банки, които имат интерес програмата да бъде успешна.

Според неофициална информация на висш чиновник, цитирана от Reuters, до петък са били изкупени ДЦК с номинал 26.5 млрд. евро. Средният размер на обезценката е била 33.4%. Ако цената се запази същата, на Гърция и остават да похарчи още 1.15 млрд. евро, с които ще купи дълг с номинал 3.5 млрд. евро.

Новият краен срок поставен от Агенцията по управление на дълга е до утре в 7 часа сутринта.

Финансовите министри от Еврозоната ще се срещнат в четвъртък в Брюксел, за да направят оценка на програмата и формално да освободят следващия финансов транш за Гърция.

Коментари: 0