HSBC: АЕЦ „Белене” струва 10,35 млрд. евро

Докладът на консултанта вече е публикуван, преди това премиерът Борисов съобщи новината в парламента

Консултантският доклад на британската банка HSBC е готов и според него цената за изграждането на АЕЦ „Белене” е 10,35 млрд. евро. Докладът е публикуван на страницата на икономическото министерство.

Преди това новината беше съобщена от премиера Бойко Борисов, според когото тази цена е принай оптимистичния сценарий. При най-добрите условия, цената на електроенергията ще е 75 евро на мегават часа, каза премиерът.

Обявената от Борисов сума е официално съобщена в такъв размер. Споразумението с Русия за АЕЦ „Белене” е на стойност 4 млрд. евро, а последно обявената от Москва цена беше 6,3 млрд. евро. Преди година Институтът за пазарна икономика представи анализ, според който централата – заедно с прилежаща инфраструктура и свързване с мрежата, би струвала 11 млрд. евро. Анализът  на HSBC се доближава до тази сума.

Борисов присъства на извънредното заседание на депутатите, на което те трябваше да дебатират внесеното от БСП искане за вот на недоверие към кабинета заради отказа от втората атомна централа. Заради изтеглянето на подписите на депутатите от Атака под искането, както и след гласуване в залата, такива не се състояха.

Коментари: 0