Хампарцумян: Ако не произвеждаме, усилията ни ще са напразни

Въпросът не е дали лихвите са ниски или високи, а дали хората могат да си позволят да взимат кредити, което зависи от състоянието на икономиката, коментира банкерът

152 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Важното е да имаме работеща и устойчиво растяща икономика. Ако не се произвежда, всичките ни усилия ще бъдат ниско ефективни, да не казвам напразни. Това заяви пред БНР председателят на Асоциацията на българските банки и председател на Управителния съвет на UniCredit Bulbank Левон Хампарцумян.

Според банкера, въпросът не е дали лихвите са ниски или високи, а дали хората могат да си позволят да взимат кредити, което зависи от състоянието на икономиката. „В момента, в който има растеж на икономиката и търсене на средства, българските предприемачи ще търсят кредити не само от България, но и от външни източници”, отбеляза той.

По думите му исканията на протестиращите за спиране на съдебните дела срещу нередовните платци са наивни. Хампарцумян отбеляза, че протестът показва наличието на проблеми, но не е инструмент за решаването им.

„Отношенията между кредитор и длъжник трябва да бъдат балансирани. Не забравяйте, че банките освен за раздаване на кредити, се грижат и за депозитите ви. Нали не искате да ги дадем на някакви хора, които не искат да ги връщат“, допълни банкерът.

Подкрепи Economic.bg