Хампарцумян: Банковата криза от 97-а не може да се повтори

Според председателя на Асоциацията на банките в България България трябва да се включи в европейския банков съюз по най-изгодния за нея начин

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

За стабилността на банковата система в България няма какво да говорим, тя се доказва с времето. Това каза в ефира на БНР председателят на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян. Според него България трябва да се впише по един изгоден за нея начин в подготвяният единен банков съюз в Европа.

"Всички живеем със страховете от кризата през 1997 г., но тя няма как да се повтори. Никога две големи кризи не си приличат технически. От тази гледна точка нямаме проблем. Проблемът е как да насърчим предприемчивостта", коментира Хампарцумян.

Банкерът коментира и подготвеният единен банков съюз в Европа и участието на България в него. "Европейският съюз се опитва да консолидира нещата, които се случват. Той трябва да върви към по-голяма степен на интеграция. И той върви - с противоречия и с пазарлъци понякога. България няма стратегическа инициатива по въпроса с банковия съюз. Ще трябва да се впишем по един изгоден за България начин.", коментира банкерът. По неговите думи в момента са важни техническите детайли, които трябва да станат ясни до края на годината.

По въпроса с въвеждането на данък върху лихвите по депозитите, Хампарцумян беше лаконичен. "Ние още не знаем техническите детайли около този данък. Мога да ви кажа като гражданин,че вдигането на данъците никога не се приема с ентусиазъм. Въпросът е не как ще се справят банките, а трябва да питате Дянков защо въвежда този данък", каза той.


Коментари: 0