Харчим 180 млн. лв. по празниците

Повечето българи предпочитат родните ни курорти

116 ~ 1 мин. четене

По време на четирите почивни за Съединението на България в различни места у нас и в чужбина ще почиват над 400 000 българи. Повечето от тях са избрали родните ни курорти, тъй като у нас средните разходи на човек са около 400 лв., докато за чужбина бюджетът е малко по-голям.

За почивните дни около 6 септември ще похарчим около 180 млн. лв., показват изчисленията на Института за анализи и оценки в туризма.

"Имаме едно увеличаване на това, което се харчи, но то е свързано с по-високата цена на горивата и по-високата цена на храните, т.е. имаме едно оскъпяване на пътуванията и това доведе до съкращаване на престоя на туристите", смята Румен Драганов.

Профилът на българина, който може да си позволи повече от една почивка на морето през лятото е на турист между 30 и 40 години. Това са предимно мениджъри на средно ниво в различни компании. Една част от тях предпочитат планината, след като през лятото вече са обиколили морските курорти. Често избират да похарчат парите си в автентично направените къщи с типичната българска атмосфера, привлечени не само от битовата обстановка в тях.

Подкрепи Economic.bg