Хиляди израелци отново на почивка у нас

Мерките са сигурност остават засилени както на летището, така и по хотелите

6866 ~ 2 мин. четене

След първоначалното стъписване хиляди израелски туристи отново идват на почивка у нас. Само на летището в Бургас днес пристигат повече от 1 600 души с девет полета от Тел Авив.

Официална информация за полетите от Израел няма. На таблата не се изписва точният час на пристигане на самолетите, както и дали има закъснения. Според туроператори обаче, няма анулирани полети от Тел Авив, а самолетите пристигат пълни. След като туристите кацнат на летището, те изчакват докато автобусите им бъдат щателно проверени. След което се качват на групи, поотделно във всеки един автобус, придружавани от полицай.

Без да са отделени от останалите, автобусите, които превозват израелски туристи до курортите, се охраняват от полиция. Преди в тях да се качат пътниците, се проверяват със специален уред за експлозиви или с кучета, когато не е толкова горещо.

Днес един от автобусите осъмни полицаите и се наложи допълнителна проверка. Оказа се, че уредът е задействан от пожарогасителите. „Всичко е наред, чувстваме се добре, не ни е страх от нищо", каза пред бТВ туристка от Израел.

По-засилени са мерките в хотелите. В един от комплексите за 150-те туристи от Тел Авив, пристигнали днес, през деня ще следи полицай, а вечер патрул ще обикаля района. Подсилена е и собствената охрана.

„Имаме си отличителни белези, по които разпознаваме нашите гости, външни лица много трудно биха могли да влязат. Автомобилите се проверяват, и багажници, всеки един е регистриран", каза Виктор Леонов, управител на хотелски комплекс Слънчев бряг.

След кратко колебание, туристите от Израел Лирон и Идо Мусери дошли в Слънчев бряг с трите си деца. Отначало се притеснявали, но накрая се решили. „Сега вече сме добре, след като дойдохме в хотела и видяхме, че има толкова охрана на летището. Изглежда безопасно", каза Идо Мусери

Според туроператорите, масови откази от израелски туристи няма, а единичните анулирания се запълват веднага от други. „Отказване има само от младите, от фамилиите - стари, двойките, няма отказване, има качване. Тук днес поръчахме още 7 стаи, че не стигнаха", каза Яким Леви, туроператор.

Дискретна, но постоянна охрана има и в двата израелски ресторанта.

Утре в България ще пристигне израелският министър на туризма Стас Мисежников, заедно с делегация известни представители от бранша. Целта на посещението му е да окуражи израелските туристи да продължат да пътуват до България и да почиват по нашите курорти.

След като се срещне с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов, по информация от наши източници израелският министър ще посети Слънчев бряг, където ще остане да пренощува една вечер, за да покаже на сънародниците си, че тук всичко е спокойно.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg