Хипермаркетите с щандове с родна стока

Управляващите приемат мерки за по-силен контрол върху търговските вериги

100 ~ 2 мин. четене

В големите хипермаркети да се разкрият щандове само с български стоки. Това е едно от предложенията на управляващите за защита на родното производство, обяви пред ТВ7 депутатът от Коалиция за България Румен Гечев. Според него така потребителят ще има избор между чуждо и българско производство, понеже не е възможно да се гарантират кво иза български производители. 

Голяма част от чуждите хипермаркети не плащат данък печалба на държавата. Затова са предвидени и засилени проверки по веригите. Чуждите инвеститори са добре дошли у нас, стига да внасят пари в държавната хазна, подчерта Гечев. От друга страна българските доставчици често се третират неблагоприятно от чуждестранните търговски вериги. 

Непосредствено след края на празниците предстои и активна работа по законите за банковото дело и финансовите институции. Промените предвиждат облекчение за физическите и юридическите лица при рефинансиране на заемите им и преместването им от една банка в друга. Работи се в посока на понижаване на лихвите, като една от идеите включва въвеждането на всеобщ пазарен индекс, спрямо който ще се фиксират лихвите по кредитите на всички банки. На банките ще бъде дадена възможността да изберат спрямо кой международен индекс да образуват лихвите си.

Румен Гечев коментира и данъчната политика на кабинета, като заяви, че промяна в данъците тази година няма как да се случи. На този етап остава предложението хората със заплата до 340 лв. да получат обратно данъка върху доходите си, а останалите да плащат 10%. Управляващите могат да се опитат да убедят паламента в рационалността на прогресивното подоходно облагане, но въвеждането му няма да стане тази година, категоричен е Румен Гечев.

Коментари: 0