Холандци ще правят колония на Марс

Още не е ясно кой ще фианансира проекта, но той предвижда заселване и инфраструктура, която да приозвежда кислород за обитателите

7168 ~ 1 мин. четене

SpaceX съвсем наскоро изпълниха първия си космически полет. Virgin Galactic ще направят същото след няколко месеца. Космосът става по-достъпен за обикновените хора от всякога. Именно този факт е провокирал холандска компания на име Mars One да направят следващата крачка - пътешествие до Червената планета.

Техните планове са още по-амбициозни от това да стигнат до Марс и да се върнат. До 11 години Mars One планира да изпрати астронавти на планетата с цел потенциалното й бъдещо колонизиране. Холандската компания е основана от предприемача и изследовател Бас Ландсдорп, който преди това се занимаваше с алтернативна енергия, съобщи kaldata.com.

Плановете на Mars One наистина са доста амбициозни. До 2016 година те трябва да са изпратили комуникационен сателит до Червената планета. Две години по-късно сателитът ще бъде последван от марсоход. До 2020 година на повърхността на планетата вече трябва да е изградена инфраструктурата, която ще поддържа живота на колонизаторите - слънчеви панели и специални машини, които ще създават вода и кислород.

Mars One вече дори са избрали точната дата, на която ще кацнат четиримата астронавти - 14 септември 2022 година. Според компанията, пътуването до планетата ще трае 10 месеца. След като първите астронавти се заселят там, компанията ще праща по още двама на всеки две години. Условието е те да се заселят там за постоянно.

Кой обаче ще финансира целия този проект, засега не е ясно.Подкрепи Economic.bg