И превозвачите настояват за незабавно пускане на "Тракия"

Със специална декларация се иска последният участък от "Тракия" и участъкът от магистрала "Струма, който е в заключителен етап, да бъдат отворени за движение веднага

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Превозвачите се присъединиха към призивите на кметовете на черноморските общини и поискаха незабавно откриване на готовите участъци от магистралите. В специална декларация на БАСАТ и на сдруженията в Българския автомобилен транспорт, адресирана до президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски, транспортния министър Данаил Папазов и регионалния министър Десислава Терзиева, се настоява да се пусне за движение веднага последния участък от "Тракия" и участъкът от магистрала "Струма, който е в заключителен етап.

Ето го и пълният текст на декларацията:

Обръщаме се към Вас от името на хиляди български превозвачи, които всеки ден пътуват и работят по пътищата на България, като по този начин спомагат, както за развитието на българската икономика в трудния период на икономическа криза, така и за взаимовръзките и реализацията на свободното движение на хора и товари в цяла Европа. Ние, превозвачите сме най-заинтересовани от бързото развитие на националната пътна мрежа, както и от безаварийното движение по пътищата на България".

По този повод представяме на Вашето внимание две неотложни искания, които са в интерес, както на тези, които честно работят и се трудят в превозите, така и на всички български граждани:

1. Правителството да се ангажира в най-кратки срокове с откриването на готовите участъци от магистралите - последния участък от магистрала "Тракия" и участъка от магистрала "Струма", който е в заключителен етап. Развитието на българския туризъм, развитието на българския превозвачески бизнес и сигурното пътуване на всеки български гражданин изисква, това да стане час по-скоро, защото така ще постигнем не само развитие на бизнеса и страната, но и със сигурност ще спасим човешки животи.

2. Незабавно преразглеждане и премахване на ограничителния и дискриминационен режим за движението на товарните автомобили в почивните дни. С тази необходима стъпка вече сме запознали министъра на транспорта Данаил Папазов.

Със съжаление ние трябва да констатираме, че с тази половинчата и популистка мярка не сме достигнали до резултати, свързани с по-голяма сигурност на движението. Нещо повече - налице са условия за създаване на предпоставки за по-тежки пътни произшествия, подобни на тези, на които сме свидетели и през последните дни. Притиснати от ограниченията, българските и международните превозвачи предизвикват сложни ситуации, както през деня, когато трябва да преустановят движението си, а държавата не предлага съответните паркинги и това най-често става на крайпътни стоянки, така и вечер, когато след отпадането на ограниченията тежките камиони тръгват на групи, които затрудняват движението и правят невъзможно, както изпреварването, така и нормално придвижване.

Коментари: 0