ИТ индустрията изкушава дамите

Изглежда е време секторът да погледне към нежния пол като източник на кадри

Техно

ИТ индустрията изкушава дамите
236 ~ 1 мин. четене
Автор: Александър Александров

20 000 – толкова ще са незаетите работни места за ИТ специалисти само през следващата година в България, по данни на Българската асоциация на софтуерните компании. Не е тайна, че повечето големи фирми в бранша са готови веднага да наемат подходящ човек, ако попаднат на такъв. Нещо повече – според представители на бранша, към момента той би могъл да утрои бизнеса си, ако разполагаше с нужните му кадри.

Проблемът далеч не се отнася само за България, а важи с пълна сила за повечето развити страни. Търсенето на софтуерни специалисти в глобален план е по-високо от когато и да било. Американското бюрото по трудова статистика прогнозира, че само в САЩ търсенето на кадри в сферата на ИТ ще нарасне с 22% до 2022 г., което е значително по-бързо от всяка друга сфера на наемния труд. В Германия пък по официални правителствени данни през 2012 г. броят на незаетите работни места в този сегмент е бил 18 700, а очакванията са той да е дори по-висок през отминалата година. Дори в една малка европейска страна като Дания се очаква до 2020 г. незаетите работни позиции в ИТ сектора да са над 14 000.

Затова изглежда до някъде странно, че софтуерните компании много късно се обърнаха към една голяма, и въпреки това доста подценявана група от обществото. Става въпрос за нежния пол, в който все повече представители на бранша виждат възможно решение на проблема с кадрите.

Повече четете в бр. 40 на сп. "Икономика"

Коментари: 0