Идва краят на ниските лихви в САЩ

Председателят на ФЕД Бен Бернанке обяви, че ще се въздържа от действия, поне докато инфлацията сес табилизира под 2%

6170 ~ 2 мин. четене

 

Краят на периода на ниски лихви проценти в САЩ наближава. Комитетът на централната банка на САЩ отказа нови мерки за паричната политика, които да стимулират икономиката, защото ситуацията е по-добра от очакваното.

 

Федералният резерв отказа да представи нова програма за закупуване на облигации, като това оказа сериозен натиск върху курса на еврото. Както става ясно от протоколите от последната среща на Фед във вторник, властите  не са съгласни да предприемат по-нататъшни мерки, като по този начин доверието в американския долар се покачи значително, а еврото поевтиня с повече от цент до най-ниското си ниво за последните шест дни.

 

По този начин Федералният резерв избегна шок в курса, към който се търгуват американските държавни облигации. Тъй като много от инвеститорите спекулираха, този допълнителен импулс в търсенето на облигации намалява в стойност и се увеличават техните приходи. 10-годишните облигации паднаха с 30/32 до 97-14/32, докато доходността се покачи до 2,29%. 30-годишна облигация падна дори с 1-28/32 и олихвяването й скочи на 3,42%.

След като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке в началото на миналата седмица подчерта в реч колко крехко е скорошното възстановяване на американската икономика, и по-специално що се отнася до пазара на труда, пазарите спекулираха относно нов пакет от мерки за стимулиране на икономиката. Състоянието на заетостта играе ключова роля за паричната политика на САЩ.

От протокола от срещата на Федералния резерв на 13 март, обаче, се казва, че ще се въздържат от по-нататъшни действия, поне докато американската икономика не загуби набраната през последнте месеци скорост или ако в дългосрочен план инфлацията се стабилизира на под два процента.

Банкерите отбелязват, че пазарът на труда се е подобрил ъначително през последните месеци. Те обсъдиха по време на последното им заседание условията, при които сегашният нисък основен лихвен процент до 2014 г. би могъл да бъде отменен – а именно само при "значителна" промяна в икономическите перспективи, която засега не се очаква.

Тези изказвания  поставиха еврото под силен натиск на финасовите пазари. След публикуването им, единната валута е спаднала под 1,33 американския долара и падна още по-ниско в последния ден на 1,3225 $. Инвеститорите на капиталовите пазари останаха разочаровани.

 

Людмил Захариев

Подкрепи Economic.bg