Игнатов обеща повече пари за образование от 2013 г.

С 80-100 млн. лева повече системата ще се справя блестящо, смята просветният министър

3587 ~ 1 мин. четене

От 1 януари парите за образование ще нараснат. С колко ще се каже когато се приеме законът за държавния бюджет, заяви в интервю за БНТ образователният министър Сергей Игнатов.

С едно увеличение от 80 максимум 100 милиона, системата ще се справи блестящо, посочи той. Игнатов определи 2009 г. като разтърсваща за системата на образованието, заради съкращенията и кризата.

Според министъра исканията на синдикатите минималната работна заплата на учителите да се увеличи на 500 еврео могат да бъдат изпълнени след няколко години. "Не е възможно да поискам всичко за образованието, образованието е на трето място в нашата страна, след социални пенсии и здравеопазване", коментира Игнатов.

В образованието не бива да се правят резки движения и затова трябва да се местят отделни елементи между класовете, за да отидат, където име е мястото, обясни министърът и даде пример с предвижването на изучаването на Питагоровата теорема в 6 клас от 9-и. По мнението на Игнатов децата трябва да бъдат отдалечени от сухата теория, а тя да бъде изтеглена в горните класове, така че образованието да стане по-прагматично.

За критиките за шестобалната система Игнатов каза, че засега тя върши работа и подчерта, че винаги представителите на науката за оценяването имат критики към шестобалната система.

За поп фолк тетрадките Игнатов каза, че това е синдром на лошо планирана пазарна стратегия.

Подкрепи Economic.bg