Икономическият министър затваря мина "Ораново"

"Ораново" изхранва около 200 семейства, но алтернативата - хляб или смърт е недопустима за страна от ЕС, смята Драгомир Стойнев

84 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Мина "Ораново" ще бъде затворена "докато дейността й не бъде приведена в съответствие със закона, а условията за труд станат безопасни". Това каза от парламентарната трибуна министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който директно обвини икономическия министър в кабинета "Борисов" Делян Добрев и служебния министър на икономиката Асен Василев, че не са направили нищо, въпреки че проблемите са съществували отдавна.

Министърът заяви, че има амбицията да прекрати "престъпната симбиоза между некоректния бизнес и държавата" и всички концесии в страната ще бъдат проверени. Той подчерта, че отговорност носят бизнесорганизациите и синдикатите.

Стойнев беше категоричен, че ако дейността на мината край Симитли не бъде приведена в съответствие с българското законодателство, договорът с концесионера ще бъде развален. "Ораново" изхранва около 200 семейства, но алтернативата - хляб или смърт е недопустима за страна от ЕС", заяви министърът.

"Ще предприема стъпки да спра концесията, да спре добивната дейност, а концесионерът трябва да предприеме действия за поддръжка на рудника, за да е годен за последващо използване. Ще му бъде изискан план за отстраняване на пропуските, да внесе дължимото концесионно възнаграждение - 111.9 хил. лв. и 6 хил. лв. лихви или да представи погасителен план, да изпълни предписанията на инспекцията по труда. Ако не изпълни това, ще прекратя концесията. Тази мина ще продължи да работи, само ако сме сигурни, че има сигурност за хората и че се работи по правилата", заяви икономическият министър.

Драгомир Стойнев обяви, че има големи дупки в нормативната уредба и липса на взаимодействие между държавните структури за контрол в министерствата на икономиката и на труда и социалната политика.

Стойнев информира депутатите, че в сряда  е създадена работна група с участие на експерти от бранша и учени, които за месец да подготвят анализ на нормативната уредба и предложения за промени и нововъведения в нея. Държавата ще обсъди и как да подобри дейността на спасителните служби. Сега те са частни структури и им липсва финансиране. "Не може от Бобовдол да идват спасители с една уазка и тя да се развали на втория ден", възмути се министърът.

Идната сряда правителството ще отпусне финансова помощ на спасителите, които в продължение на 18 дни с риск за живота си издирваха затрупаните си колеги.

"Прокуратурата е започнала проверка и разследва на всички трудови злополуки в "Ораново", каза още Стойнев. "Преди нещастния случай от 16 юли има и други, стана ясно след трагедията. Разследва се и раздържавяването на рудник "Ораново", обясни министърът.

Подкрепи Economic.bg