Икономиката ни с ръст от 0.5%

На тримесечна база не се отчита икономически ръст

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България през първото тримесечие на 2012 г. се е увеличил с 0.5% спрямо същия период на миналата година. Това показаха данните на Националната статистическа институт (НСИ) за първото тримесечие на 2012 г. Увеличението на годишна база е най-слабото за последната година и половина. За последно по-слаб ръст имаше през третото тримесечие на 2010 г. - 0%.

Данните на националната статистика показва, че спрямо четвъртото тримесечие на 2011 г. икономиката не е отчела ръст. Данните обаче са експресни, което означава, че в началото на юни те ще бъдат ревизирани. Предварителните данни за четвъртото тримесечие също показаха, че няма нарастване на БВП на тримесечна база, но последвалата ревизия показа увеличение от 0.1%.

В номинална стойност БВП за периода януари - март е в размер на 15.661 млрд. лв. Най-голям дял в общата добавена стойност имат услугите - 63.7%, следвани от индустриалния сектор - 32.3% и аграрния сектор - 4%.

Последните прогнози на правителството за цялата 2012 г. е икономиката да отчете ръст от 1.4%. В бюджета за тази година е заложено увеличение от 2.9%, а според финансовия министър Симеон Дянков приходите в бюджета са изпълними при икономически ръст от 1%.

В началото на седмицата Европейската комисия (ЕК) намали прогнозата за икономическия ръст на България до едва 0.5%. Това е най-мрачната прогноза за нашата икономика давана до този момент от официална институция. Българската народна банка (БНБ) определи като вероятно ниво 0.7%, а Международният валутен фонд (МВФ) - 0.8%

Коментари: 0