Икономист: Няма основания за актуализиране на бюджета

Министерството на финансите обаче направи много грешки, казва проф. Чавдар Николов

Автор: Economic.bg

Не виждам някакви тенденции за актуализация на бюджета за тази година. Това коментира икономистът проф. Чавдар Николов.

„Засега, има някакви отделни индикации, но няма тенденции, които да говорят в посока актуализация на бюджета. Смятам, че няма да актуализираме бюджета. Нито министърът на финансите, нито който и да е, говори в тази посока, и се надявам да не го направят. Това ще се види през втората половина на годината, но не мога да кажа с толкова неизвестности”, обясни проф. Николов.

Според него нещата вървят „прилично“, но с тенденция към влошаване: „Поне според мен, защото аз не съм в министерството“. „Разбира се, Министерството на финансите направи много големи грешки. Една от тях е, че не ни събра парите в четвъртото тримесечие по данък общ доход на граждански договори или отложи тези пари с 4 месеца”, обясни проф. Николов.

Според мен досега няма обяснение за това отлагане: „До сега никой не е обяснил - защо в четвъртия месец на миналата година не бяха събирани парите, и сега трябва да ги платим април“. „Все едно, че тези пари не бяха нужни да държавата, начислете само лихвата за тези 4 месеца, за да видите, че държавата от цялото това, за да не загуби. Вярно е, че една банка спечели, защото не взимаше едни измислени такси от 4 лв. на всеки превод към данъчните служби, но това не може да бъде мотив за въвеждането на подобна система”, каза проф. Николов.

Той поясни, че кризата в Украйна няма как да не се отрази и върху икономиката у нас. „В никакъв случай не мога да кажа, че ако ситуацията в Украйна продължи да се влошава, и стигнем до война, това няма да се отрази на България. Ще се отрази, и то в много силна степен”, каза проф. Николов, цитиран от Фокус.  

Коментари: 0